ANADOLU HALK BİLİMLERİ KÜLTÜR AKADEMİSİ VE AKADEMİK TEZLER
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anadolu Halk Bilim Kültür Akademisi Başkanı İbrahim Çenet akademinin çalışmaları ile bilgiler verdi.
ANADOLU HALK BİLİM KÜLTÜR AKADEMİSİ bünyesinde birden fazla enstitü ve okulun olduğunu söyleyen Çenet; bunlardan bir tanesinin de Sosyal Bilimler Enstitüsü olduğunu söyledi. Akademinin başkan yardımcısı ve Sosyal Bilimler Enstitüsünün Başkanının Prof.Dr. Ahmet
Ünal olduğuna işaret eden Çenet; enstitülerde görevli akademisyenlerin belirli araştırıcılara ve bilimsel çalışma yapmak isteyenlere ortak konular bulduğunu ve onlara hazırlayacakları tez konusunda destek verdiklerini belirtti. Bu tezlerin iki kategoride değerlendirildiğini söyleyen İbrahim Çenet; “Yüksek Lisans Tezleri ve Doktora tezleri olarak ikiye ayırdığımız tez konularında enstitü yönetimi ile birlikte çalışma yapan arkadaşlarla destek veriyoruz. Böylelikle arkadaşın master ya da doktora eseri ortaya çıkıyor. Sosyal bilimler enstitüsü yönetim kurulu da bu tezi onaylıyor. Bu tezin sahibine Onursal doktora ünvanı veriyor. Günümüzde Çeşitli üniversiteler tezsiz yüksek lisans ve gene tezsiz doktora öğrencisi kabul ediyor ve sonunda o kişiye hiç bir tez hazırlamadan belki bir bilimsel makale bile hazırlamadan doktor ünvanı veriyor. Bu durum bizce trajik ve komiktir.
Oysa bizim Sosyal bilimler enstitümüzün yol göstericiliğinde hazırlanan ve bilimsel kurulca onaylanan tezler deyim yerindeyse kanlı – canlı tezlerdir. Bizim anlayışımızda ‘doktora tezi ‘ o dalda, o konuda mutlaka farklı bir şeyler söylemelidir.
Halk Bilim Akademimizin bünyesindeki Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün anlattığımız kurallar çerçevesinde belirlediği master ya da doktora çalışmalarında bazı tezler de sona gelindi. Örnek olarak
Muzaffer Yüksel Kaya nın çalıştığı “Efsanelerle Kilikya Tarihi”,
Bekir Dağsever’in hazırladığı “Amanoslarda bir köy”,
Türkan Söğüt Gezer’in emek verdiği “Bir evrensel değer Ahmet Arif” yine
Gülden Mahmut’un tezi; “Bir Çukurova Kasabası Çorak” bu çalışmalardan sadece bazılarıdır. Muzaffer Yüksel Kaya’nın “Efsanelerle Kilikya Tarihi” doktora tezi hazırlanmış ve son değerlendirme aşamasına gelinmiştir. Şu anda Akademiye bağlı, Sosyal Bilimler Enstitüsü kurulunca inceleme aşamasındadır.
Bu konulardaki çalışmaları ve ortaya çıkan eserleri akademimiz yayınlamaya çalışacak ve sizlere ulaştırmaya çalışacaktır ” dedi.
( * ) Anadolu Halk Bilim Kültür Akademisi, Çukurova da kurulu bir bilimsel , toplumsal kuruluştur. 2000 yılından beri çalışmaktadır. Çalışmalarından bazıları :
— Özgür Film Festivali
— Özgür İnsan ödülü
— Yaşar Kemal anısına öykü, halk bilim , şiir yarışması
— Yerelden evrensele adlı aylık hazırlanan bilim, halk bilim , tarih ve toplumsal coğrafya dergisi
— Belgesel filmler, yayınlar, konferanslar olup;
— Karacoğlan araştırma enstitüsü
— Sosyal bilimler enstitüsü
— Amon felsefe okulu olarak üç enstitüye sahiptir.