SEVGİLİYE SİTEM
İbrahim Sadi Çenet
Ben seni dört mevsim gibi çok sevdim
Ancak sen bana hep kışı gösterdin
Düştüm yıkıldım boynumu eğdim
Kapandı gözlerin kaşı gösterdin
Sözümüz vardı yuva kuracaktık
Söz verdik sözümüzde duracaktık
Bir düş görsek de güzel yoracaktık
Ne oldu da bana boşu gösterdin
Ev sordun araba sordun bekledin
Aşk yük olmuştu bir de borç ekledin
Yorulunca durdum sen itekledin
Koş koş deyip uçan kuşu gösterdin
Bütün işler sarpa vurdu bozuldu
Dertlerim yan yana gelip dizildi
Küstüm kaldım bütün bağlar çözüldü
Hayra yor deyip de düşü gösterdin
Durdum düşündüm seninle edemem
Kerem gibi oldum kin de güdemem
Düş yakamdan uzaklaş bir şey demem
Ders verdin bitirdin başı gösterdin
İbrahim Sadi Çenet
Not : Dergi yayıncısı tarafından , Yereledeki Evrensel dergimizin danışma kurulu üyesi Ali Ozanemre ye soru: Hocam , bu şiiri Çardak köyünden bir vatandaş yazmış, bana yolladı. Benim ilk önce dikkatimi şu konu çekti. Nerdeyse Türkçe olmayan söz yok. Sence var mı, eğer varsa onun yerine aynı heceli bir sözcük koyar mısınız. Ayrıca sence şiir nasıldır.
Yukarıdaki şiirle ilgili değerlendirmem kısaca şöyle olacak:
1)Şiirin bütününde 7 sözcüğün Türkçe olmadığını saptadım, ancak, bu sözcüklerin tümü de artık Türkçeleşmiş nitelikte sözcüklerdir. O bakımdan yerlerine “Türkçe” başka sözcük koymaya gerek yok bence.
2)Belirtmeliyim ki şiir olarak pek de fena değil. Örneğin yereldenevrensele’de yayımlanabilir.
(Ali OZANEMRE)
Evet bende o bazı sözlerin Türkçe olmadığını biliyordum ama , örneğin —hayra — yormak gibi, —- Kerem — gibi ama Keremi bir insan yada sevdalı birisi nin adı olarak koymuş. Şair bizim köyden Son yıllarda ki şiirleri genellikle böyle. Kişi kendisine aşık, ozan, vb gibi bir isim takmıyor. Sazda çalmıyor. Şiirlerinin altına imza atıyor ama mahlas da kullanmıyor. Fazla böbürlenmiyorda. Çokda verimli yazan- çalışan birisi.
Hocam biz dergimizde doğrudan şiir yayınlamıyoruz. Bu şiirin önemli özelliği çok sade bir vatandaşın şiiri olması ve şiirde özellikle Türkçe olmayan sözlerin ya yok ya da o sözler neredeyse Türkçeleşmiş olması Kerem genel bir sevgi insanını adı. ….. Hocam ilgine teşekkür.
İbrahim Sadi Çenet kimdir :1950 Çardak köyü / Osmaniye doğumludur. Emekli öğretmendir. Şair / yazar’dır. Aynı zamanda bir doğaseverdir. Babadır ve torunları da vardır. Çardak köyünde oturur.