BİR DEĞERLİ ÇALIŞMA BİR DEĞERLİ TEZ
“FARKLI COĞRAFYALARDA ÜRETENLER” YAYINLANDI
Müslüm KABADAYI
Yerelden Evrensele dergimizin notu : Dergimizde her sayıda bir dünya genelinde ki yerel bir olayı işliyorduk. Dergimizin yazarı Müslüm Kabadayı Dünyanın farklı ülkelerini gezerek oralarda ki coğrafyalarda üreten Türkiyeli insanların dallarında başarılı işler yaptıklarını anlatmış. Bizce kendiside başarılı bir iş yapmiş.“FARKLI COĞRAFYALARDA ÜRETENLER” adıyla Klaros yayınları güzel bir yayın notuyla bu kıymetli eseri yayınlamış.
Prof. Dr. Yüksel Akkaya’ da kitabın kapak arkasına bu konuyla ilgili güzel bir not yazmış. Ki aşağıda okuyacaksınız.
Dergimizin yazarı Müslüm Kabadayı 20 ülkede ki Türkiyeden gitmiş 20 güzel insanın çoğunluğu çeşitli alanlarda bilim , sanat ve kültür dallarında ki başarılı çalışmalarını yorucu ve titiz bir çalışmayla kendiside yerel ama evrensel bir çalışma yapmıştır. Müslüm Kabadayı ‘ nın işlediği, tanıttığı bu insanları ve kendisini kutlarız.
Yerelden Evrensele dergisi yazı kurulu
“FARKLI COĞRAFYALARDA ÜRETENLER” YAYINLANDI
Yazar Müslüm Kabadayı’nın, yurtdışında yaşayan ve eğitim, bilim, sanat, edebiyat alanlarında başarılı çalışmalar yapan 20 Türkiyeliyle yaptığı söyleşi kitabı “Farklı Coğrafyalarda Üretenler” Klaros Yayınları tarafından Mart 2021’de yayımlandı.
Çoğunluğu zorunlu nedenle yurtdışına giden Türkiyelilerden Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İsviçre, Belçika, İsveç, Norveç, Rusya ve Avustralya’da tutunma mücadelesi veren yaratıcı-üretici 20 kişi, kitaptaki sıralamaya göre şunlardır: Şair-çevirmen Özkan Mert, yazar-çevirmen Fırat Ceweri, müzisyen Selahattin Yılmaz, yazılım mühendisi Aysima Karcaaltıncaba, masalbilimci ve eğitimci Yücel Feyzioğlu, şair-gazeteci Murat Altunöz, yazar-senarist Dursaliye Şahan, yazar Nimet Çetiner, şair-çevirmen Aytekin Karaçoban, gazeteci Doğan Özgüden, şair ve eğitimci İbrahim Eroğlu, yazar ve eğitimci Murat Tuncel, doktor ve şair İsmet Özer, ressam ve eğitimci Sabahattin Şen, gazeteci ve çevirmen Ahmed Arpad, yazar Muhittin Çoban, gazeteci ve yazar Özgür Topsakal, yazar ve ressam Muzaffer Oruçoğlu, yazar M. Hakkı Yazıcı, mineralog ve dilci Musa Güner.
İlk kez 1959’da İsveç’e giden Musa Güner’den 2017’de Norveç’e yerleşen Aysima Karcaaltıncaba’ya kadar yaklaşık 60 yıllık “göç(ert)me” olgusunun çok değişik boyutlarının, dramatik hikayelerinin dile getirildiği “Farklı Coğrafyalarda Üretenler”, göç ve sürgün konusunda çalışma yapanlara oldukça zengin malzeme sunmaktadır. Ayrıca, öykülere, romanlara ve film senaryolarına dönüştürülecek olay ve durumlar anlatılmaktadır.
Yazar Müslüm Kabadayı, söyleşilerden hareketle “Nasıl ki tarihin değişik dönemlerinde Fergana Vadisi’ndeki, Sogdlardaki, Mezopotamya’daki, Fenikelilerdeki, Maya’daki gelişkin kültür ortamını o dönemin göçmen kavimlerinin kaynaşması gerçekleştirdiyse, geleceğin ortak yaşam kültürünü de yaratıcı-üretici göçmenler hayata geçirebilir.” tezini ileri sürmektedir. Ülke ve Dünya sorunlarına duyarlı okurun, geleceğin barış kültürünün nasıl oluşturulabileceğine dair dinamikleri de keşfedeceği bir kitaptır “Farklı Coğrafyalarda Üretenler.”
318 sayfalık kitap, Klaros Yayınları’nın röportaj-söyleşi türündeki ilk yayını olarak raflarda yerini aldı.
* * *
Göç, göçü kurmak… Çeşitli nedenlerle, zorunlu veya gönüllü, mekân değiştirmek kaçınılmaz hale geldiğinde bir “göç kurmak” zamanı da gelmiştir… Ve üstelik yöntemi de bellidir: “göç yolda kurulur…” İçinde çok şey barındıran bu deyişle göçün aslında kurgusuzluğu, aciliyeti, acemiliği, çaresizliği, belirsizlikleri, olası çözümleri, zorluğu ama illa da öncelikle mevcut mekânın terk edilmesi gerekliliği hep ifadesini bulur. Tüm belirsizliklere karşın gitmek zamanıdır, detaylar, olasılıklar yolda veya varılan “yeni” yerde düşünülür, kararlaştırılır… Göç, edenler açısından, her durumda iyi ya da kötü bir çözümsüzlüğün ifadesidir. İyidir, artık yaşanılan mekân yetersiz gelmektedir; kötüdür artık yaşamı eskisi gibi sürdürmek mümkün değildir, gitmek gerekir; yaşam alanınız daralır, daraltılır, göç kaçınılmaz olur. Her durumda göçün hedefi yaşamın yeniden üretimidir, hem sizin hem de sizinle çoğalan vardığınız mekândaki insanlar için… Değişimdir göç, değiştirendir, edeni de, edileni de değiştirir. İlk bakışta sadece göç edenleri etkiler gözükürken, zamana yayılan etkileri hem yola çıkılan, hem de ulaşılan mekânda adım adım hissedilir. Göç edenin öncelikli hedefi olası risklerin en aza indirildiği önceden bilinen, ya da bildik kişilerin zaten ulaşmış olduğu mekânlara yönelmektir. Müslüm Kabadayı’nın büyük emek içeren bu araştırması, kitaptaki “öyküler” bunun tanığı. Anlatılan hepimizin hikayesi.
Prof.Dr. Yüksel Akkaya


Söz edilen kitabın kapağı. Ve arka kapak fotoğrafları.
Ne güzel bir çalışma, heyecan verici ve bir tarafı hüzün elbet… Okumayı çoğalmayı, duyumsama yı çok isteyeceğim bir eser… Dilerim okuma şansına erişirim… 🙏