Amon Felsefe Okulu

DİRENMEK VE DİRENİŞ

İbrahim Temiz

“Aydınlanma :Kişinin kendi aklını kullanmaya cüret etmesidir.” İmmanuel Kant İnsan doğası gereği yaşamak için direnmeyi içinde taşıyan bir canlıdır. Bu durum onu hayatta var eder. Düşünsel ve maddi(alet edevat yapımı) olarak sürekli üretmesini sağlar. Çalışan ve üreten insan mutludur ve çevresine de yararlıdır.. Estetik zevkleri gelişir. Oscar Wilde ye göre, “insanın hak ve haksızlık karşısındaki tavrından, güzellik ve çirkinlik karşısındaki tavrı daha önemlidir.”

Doğada kendiliğinden oluşmuş bir kötülük yoktur. Depremler, seller, fırtınalar, yanardağ patlamaları gerekli tedbirleri almayan insanlara zarar verebilir Bu olaylar insanlara kötülük olsun diye oluşmazlar. Kötülüğü insanlar üretir ve diğer insanlara karşı kullanırlar.

İnsanın okuma yazma öğrenmesi sonradan kazandığı bir donanımdır. Okumayı öğrenen insanın önünde aydınlık bir kapı açılır. Bundan sonrası insanın kendisine bağlıdır. Bu aydınlık yolda ilerlemek, bilginin ve öğrenmenin mutluluğunu yaşamak onun tercihidir. Eğitim burada çok itici bir güç olarak devreye girer. Eğitim ile gelişen zeka, yaratıcılığın, bilimin ve sanatın kapılarını tüm insanlık için sonuna kadar açar.

Asgari bir eğitim alan insan, düşünmeyi ve sorgulamayı red ederse, başkaları tarafından yönlendirmeye uygun hale gelir. Başkaları onun yerine düşünür, karar verir ona da biat edip robot gibi hareket etmek kalır ki bu toplumlar için en tehlikeli insan tipidir.

Gerçekle ilgisi olmayan masala benzer uydurma bilgiler, safsata, doğa üstü olan ve varlığı bugüne kanıtlanamamış varlıklara inanma vb bilgilerle kötülüğü öğrenmeye başlar. Dışarıdan gelen korku ve dogmalarla hayattan ve kendi gerçekliğinden kopmaya başlar. Toplumlarda çok önemli sayılara ulaşan ve cehaletin esir aldığı bu kesimlere karşı direniş, tarihsel olarak devam etmektedir ve de mücadele devam edecektir. Bunlar kendi aralarından birini lider olarak seçerler ve onun peşinden giderler.

Direnme yaşamanın ve üretmenin kendisidir. Direniş ise iyiliğin ve güzelliğin egemen olması için verilen mücadeledir. Bu toplum hem direniyor, hem de kötülüğe ve cahalete karşı büyük bir direniş gösteriyor.

Gençlik ise heyacanı ve çoşkusu gereği Dünya yı ve iyiliği hemen istiyor. Bu durum onların yaşadıkları dönemin doğal bir sonucu. Gençliğin direnişi ve mücadelesi, tarihten günümüze Dünya yı ve ülkeleri bir çok kez değiştirmiştir. 68 kuşağı önemli ölçüde bunu başaran bir kuşaktır.

Her zaman iyi şeyler de olmamış. Kötülüğün galip geldiği dönemlerde, insanlık savaşlar, soykırımlar, sürgünler, katliamlar, kıtlık, açlık gibi felaketler de yaşamıştır ve yaşamaya devam ediyor.

Roma İmparatorluğunun Hristiyanlığı kabul etmesiyle birlikte yobazlık ve bağnazlık, antik Dünyanın bilim, Sanat, mimarideki birikimini yakıp yıkmıştır. Örgütlü kötüğün insanlık kültürüne ve birikimine verdiği zararların boyutları ölçülemez. Bu yıkım günümüzde de ne yazık ki devam ediyor. Yakın zamanda Suriye, Irak, gibi ülkeler bu yıkımı yaşadılar.

Doğanın bir parçası olarak, üretmeye düşünmeye devam edeceğiz. Hayatımızı korumak için direnmek, Dünya yı değiştirmek için de direnişe devam etmek zorundayız. İbrahim Temiz 29 Mayıs 2023

İbrahim Temiz kimdir : Yazar İbrahim Temiz, 1958 yılında Maraş / Andırın Rifatiye köyünde doğdu. İlk okulu Canbaz ilkokulunda okudu. 1970 yılında Düziçi öğretmen okuluna girdi. 1976 yılında Savaştepe öğretmen lisesinden mezun oldu. Adana ‘da fabika işçiliği , MTA da muhasebede çalıştı. Bu arada Adana eğitim enstitüsünü bitirip öğretmen oldu. Kars Çıldır, Bartın Ulus ve İstanbulda uzun yıllar öğretmenlik yaptı. İst Üniversitesi Edebiyat fakültesi Önasya arkeoloji bölümünü bitirdi. Yazarımız halen İstanbulda yaşamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir