Görsel Temalar

BİTKİLERİN GÖZÜ, GÖNLÜ, DİLİ

Burada bitkilere ilişkin bir kaç görsel paylaşacağız.
Bitkilerin dili dedik . Bitkileri anlamaya çalışalım. Bir söz vardır , insanlar olmasa bitkiler yaşar ya, peki bitkiler olmasa insanlar ne yapar. İnsan doğa ve doğanında en temel unsuru bitkilerdir.
Ağaçlar çok önemlidir. Şimdi kimbilir yeryüzünde , nerelerde nasıl ne ilginç ve anlamlı ağaçlar vardır. Bir kısmını biliyoruzda.
Halk Bilim Akademimizin bulunduğu Çukuova ve etrafında ki dağlarda da oldukça ilginç ağaçlar vardır. İşte size sadece bir kaç örnek :

Çukurova’ da Haruniye kaplıcaları

Bu gördüğünüz Haruniye kaplıcaları ki burası Osmaniyenin Düziçi ilçesinde Ceyhan ırmağı yatağındadır. Burada oldukça geniş alanlar, çok özgün ve çok çeşitli bitki ve ilginç renklerde ve yeşilin çok çeşitli tonlarındadır. Sadece burayı görmek , hissetmek ve resim çekmek için gelinebilinir.

Çukurova / Payasta 1350 yaşında bir zeytin ağacı


Bu gördüğünüz zeytin ağacı Çukurovada Payas kentinde bir caminin avlusunda bulunmaktadır.
Tarihi kaynaklara göre Yavuz’un oğlu Kanuni Sultan Süleyman’ın ünlü Kaptan-ı Deryası ve Sadrazamı Sokullu Mehmet Paşa, 1574 yılında Baş Mimar Sinan ve Hassa mimarlar teşkilatına Payas’ta külliye yaptırmak istemiştir. Burada 15 dönümlük zeytin bahçesindeki zeytin ağaçları kestirilmiş bugün caminin önündeki avluda yer alan çeşmenin hemen yakınındaki zeytinlerden bir tanesi anı olarak bırakılmıştır.
Bugün bu zeytin ağacının 1350 yaşında olduğunu söylüyorlar. Demek ki o zaman kesilen 15 dönümlük zeytin bahçesinin ağaçları ortalama bin ( 1000 ) yaşındaydı.
Bırakılan bu zeytin ağacı tek ana gövde ile başlamakta ve yaklaşık 1.5 m yukarıda 3 gövdeye ayrılmaktadır. Tepe çatısı 40 m²’lik bir alanı kaplayan ağacın ana gövdesi yaşlandığı ve çürümeye başladığı için kesilmiştir. Hala yılda 300 kilogram ürün veren ağaç, yaşlı ve meyve veren zeytin ağacıdır.

Amanos Dağlarında ki Hıdırbey çınarının başka açıdan görünümü.

Bu gördüğünüz çınar ağacı Amanos Dağlarının bir ucunda ki Samandağı bölgesinde Hıdır Bey köyünde bulunur. Üç bin ( 3000) yaşında olduğu söyleniyor.Çoktandır ve şimdilerde çok sayıda ziyaretçisi vardır. Burası tam bir doğa harikasıdır. Bu üç bin yıl yaşında ki çınar ağacını çeşitli amaçlarla görmeye gelenler vardır. Başlıkta ki resimde adı geçen çınarın değişik açıdan bir başka görüntüsüdür.
Ağacın özellikleri : Çınar ağacının çapı 7.5 metre. Gövde çemberi 21 metre, yüksekliği ise 17 metre ve gölgesi bin metre kare dir.

Bir sarmaşık ağacı
aynı sarmaşık başka açıda görünüş


Bu gördüğünüz dev sarmaşık ağacı, Çukurovada /Aladağ ilçesinde bulunur. Sarmaşık dedik ancak çokları otsu bir bitki sanırlar. Oysa bu sarmaşık dört (dört ) bin yaşında olduğu sanılıyor.
Çukurova / Torıoslarda ki bu sarmaşık ağacı, Meydan Yaylası Bığbığı mevkisinde ve 4 bin yıllıktır. Sarmaşığın boyu 20, taç genişliği 23, çapı 2.3 metre olarak ölçüldü.

Yerelden Evrensele dergisi araştırma gurubu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir