Kültür

BİR GÜZELLİK


Tarsusta 1. Aratos Felsefe Sempozyumu yapıldı
26 kasım 2022 de Aratos felsefe dergisi ve Mersin büyük şehir belediyesi ortaklaşa böyle anlamlı bir felsefe bilim sempozyumu gerçekleştirdi. Tarsusta tarihi bir yapıda, konuya ilişkin mitolojik resim sergileri, belgesel gösterimler, tarihi filozofların heykel sergileri gibi olgularla birlikte. Bilime ve kültüre ilgili ve susamış insanlar arasında bu sempozyuma ülkenin çok yerinden bilim insanları bildiriler sundular ve tartıştılar. Bildiriler bir kitapta yayınlanacaktır.
Felsefe sempozyumuna bildiri sunan ilgili insanlar :
Sempozyumun ana yürütücülüğünü :Prof. Dr. Zehragül Aşkın ,Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm başkanı yürütmüştür.
Bildiri sunanlar :
Prof. Dr. Doğan Göçmen , Dokuz Eylül Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden
Prof. Dr. Cahit Aslan ,Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Eğitim Bölümü’nden “
Prof. Dr. Yaşar Erjem Mersin Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden
Doç. Dr. Mustafa Günay ,Çukurova Üniversitesi Felsefe Grubu Eğitimi Bölümü’nden
Dr. İsmail Sarp Aykurt
Dr. Necmiye Ayşim Parlakyıldız
Dr.Volkan Koyutürk
İbrahim Çenet ; Osmaniye , Halk bilimleri – kültür Akademisi kurucu bşk.
Ömer Öneren , Araştırmacı- yazar
Fatma Gülara Işık Tuğcu, Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuarı.
Not: Halk bilim akademimizin yöneticilerinden İbrahim Çenet ‘ te bu sempozyumda bir bildiri sunmuştur. Konu : Binlerce yıldan beri Çukuovada KADIN uygarlıkları. ( Erana uygarlığı ) ( İbrahim Çenet.)
Bu üstte söylediğimiz güzelliği yaratan olgu kimdir, nedir ?
Tarsusta neredeyse çeyrek asıra varan bir zamanda Uğur Pişmanlık’ın yönetiminde insanüstü bir gayretle bir kültür ve bilim çalışması yapılmaktadır. Örneğin 19 yıldır Aratos adında felsefe başta olmak üzere, sosyoloji, toplumbilim dergisi çıkarılmaktadır. Kimdir Aratos : Aratos (d. MÖ 315 Soli – ö. MÖ 240 Makedonya, Pella), Antik Çağ’da yaşamış stoacı filozof, şair, matematikçi ve astronom. İlk eğitimini Tarsus’ta tamamlamış …Tarsusta ki bu Aratos dergisinin gayretleriyle yirmi kadar ilimizde , orasının özelliklerinide göz önüne alarak felsefe okulu açılmıştır.
Tarsusta ki bu Aratos dergisi etrafında ki çalışmalar ayrıca bir dernek ve eğitim kurumuna dönüşmüştür. Kendisine özgü binası olan, kütüphanesi, gösteri salonu, sergisi vb olan çok yönlü bir halk üniversitesine dönüşmüştür. Bölgeyle , Çukurovayla ilgili onlarca kitaplar yayınlamıştır. Son zamanlarda bazı belediyelerin ve belki duyarlı bazı kimselerin sembolik katkılarını saymazsak bu çalışmalar Uğur Pişmanlık’ ın ve duyarlı insanların katkılarıyla yürütülüyor.
Kendi olanaklarıyla , belgesel filmler, kitaplar, sergiler, konferanslar, tiyatrolar vb vb organize eden bu kurum Çukurovanın kültür özelliklerine uygun çok anlamlı bir kuruluş aynı zamanda üstte anlattığımız felsefe sempozyumunuda oluşturmuştur.
Ülkemizde iktidarın politika, ekonomi ve kültürümüzü böylesine bozduğu bir zamanda Çukurovada ,çeşitli bazlarda güzellikler üreten çok sayıda ki eğitim kurumundan bir önemlisidir, Aratos Felsefe dergisi ve kurumu.

İbrahim Çenet bildirisini sunarken
Ödül töreninden bir an
Sempozyumdan bir görünüm

Yerelde ki evrensel dergisi araştırı gurubu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir