Yazarlar-Konular

Şamanizmden kalan adetler

İbrahim Çenet 

İnsanlar  sanırız iki milyon yıl öncede  bugün ki gibi  zekiydi. Ancak o zamanlar  bilgi birikimi, iletişim ve alet yapımı şimdi ki  kadar değildi. Sonra toplumsal yaşam gelişmesi, üretim , toplumsal üretim gelişince hatta  görsel ve de yazılı iletişimde artınca insanlar geçmiş toplumlardan etkilendi. Bunlar kimi zaman töre, yasa, vb olarak oluştu.

İşte Şamanizm ( Kam anlayışı ) da  toplumların uzun zamandan beri belleğinde olduğu için günümüzün geleneklerinde yaşayacak elbette. Bu anlamda işte size  Şamanizmden  gelen bazı  uygulama ve anlayışlar. :

1 –Su dökerek uğurlamak

2 — Kurşun dökmek

3 –Lohusa kadınların başlarına kırmızı kurdela bağlamak

4 – Su içerken elin başta tutulması.

5 — Tahtaya vurmak

6 — Nazar boncuğu

7 — Ölünün ardından 7. 40. 52 . günde kendine göre dua okunup yemek verilmesi

8 — Türbelere ve ağaçlara çaput bağlamak

9 — Kapı eşiğinde durmanın uğursuzluk getirdiğine inanmak

10 — Ölen kişinin arkasından helva ya da yemek dağıtmak

11 — Bebeğin göbek bağını uygun bir yere gömmek

12 —  Kimi aileler  güneş doğarken ev halkının uyanık olmasını ister.  — Türkün üstüne gün değmez der.

13 — Bazı  yaşlılar koyu müslüman olmasına karşılık sabah güneşin ilk değdiği yeri, ( evin köşe taşını,  ev önünde ki  kazık ‘ın üst tarafını öper, elini kaldırır saygıda bulunur.

14 — Ayın ilk göründüğü gün ( hilal hali )de  evin avlusuna  aile fertleri  toplanır  ve  mini bir tören yaparlar.

15 —  Şamanlarda  küçüklü – büyüklü av törenleri  yaptıkları gibi, şimdide  ürün şenlikleri, bereket festivalleri yapıyorlar.

16 — ….

—- Yaşayan müslümanlık…..İlla Arap töresimi  olacak, eski  Türklerin Şaman anlayışından da  pek çok töre gelmiştir. —Tabi töreler hepten de  kötü değildir. Örneğin  temizlik kavramı…. gibi. Temizlik dedik te bu anlayış Sümerler ( Kengerler ) den gelmiştik. Abdest olayı da bu Sümer – Kenger  anlayışından geliyor.

İbrahim Çenet kimdir: Çardak köyü / Osmaniye de 1949 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesinde hukuk, Paris Sorbon üniversitesinde edebiyat ve dil okudu. Politikacı , yazar . Uzun yıllar cezaevlerinde tutuldu.
Anadolu Halk Bilim Kültür Akademisi kurucularından. 2000 yılından beri devam eden Özgür film festivali ve ‘Özgür İnsan Ödülü ‘ kurucu ve yöneticilerinden. Ayrıca Yaºar Kemal anısına etkili ve anlamlı edebiyat etkinliği organize edenlerden. Belgesel filmler yapımcısı.
Yerelden Evrensele adlı ; bilim , halk bilim, tarih , arkeoloji, sosyal ve toplumsal coğrafya dergisi kurucu üyelerinden.
Evli üç çocuğu ve iki torunu vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir