Yazarlar-Konular

Türkiye’ye 54 STK’dan nükleer yakıt uyarısı

 YUSUF YAVUZ
Enerji Bakanı Fatih Dönmez seçim öncesinde 27 Nisan tarihinde Akkuyu Nükleer Santralı için ilk nükleer yakıtın Türkiye’ye geleceğini açıkladı. Santralı yapan Rosatom’un ilk ünitenin 2023 sonbaharında tamamlanacağını açıkladığına dikkat çeken Nükleer Karşıtı Platform, yakıt çubuklarının getirilmesinin Türkiye için büyük tehdit olacağını duyurdu.
Ülke genelinden 54 sivil toplum örgütü, Nükleer Karşıtı Platform (NKP) tarafından yapılan ‘Akkuyu’ya Nükleer Yakıt Getirilmemeli’ çağrısına destek verdi. Nükleer Karşıtı Platform Bileşenlerinin yaptığı ortak açıklamada, iktidar olmak için yarışan tüm siyasi partilere uyarılarda bulunulurken Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in seçim öncesinde Akkuyu’yu siyasi araç haline getiren “Akkuyu`da sona yaklaşıyoruz. 27 Nisan’da ilk nükleer yakıt tesisimize geliyor” açıklamasına da tepki gösterilerek, “Rosatom şirket sorumluları birinci reaktördeki inşaat çalışmalarının 2023 yılı üçüncü çeyreğinde tamamlanabileceğini, ülke yöneticileri ise 27 Nisan 2023 tarihinde santrala nükleer yakıtların getirilerek santralın açılışının yapılacağı yönünde birbirleriyle tamamen çelişen açıklamalar yapmışlardır. Nükleer yakıt çubuklarının getirilmesi ülke geleceği için büyük bir tehdittir” denildi.
DÜNYADAKİ İLK ‘YAP-SAHİP OL-İŞLET’ NÜKLEER SANTRAL
Meslek örgütleri, bilim insanları ve kamuoyunun tepkilerine rağmen nükleer santral projelerinin ısrarla gündemde tutulmaya çalışıldığına işaret edilen açıklamada, Akkuyu’da sorunlu inşaat sürecinin devam ettiği belirtilerek, “Sinop’ta ise 2019 yılında maliyet artışları nedeniyle Japon yüklenici şirketin projeden çekilmesi ve Sinop NGS Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporuna karşı açılmış olan davanın daha sonuçlanmamasına rağmen Rus şirketler ile pazarlıklar yapılmaktadır. Dünyadaki ilk ‘Yap, Sahip ol, İşlet’ modeline sahip Akkuyu NGS,  hem ekonomik hem sosyal çevre felaketine yol açacaktır” denildi.
‘NÜKLEER YAKITIN AKKUYU’YA GETİRİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ’
Ülke genelinden 54 sivil toplum örgütünün imzaladığı ortak açıklamada şöyle denildi: “Nükleer santralın proje maliyeti içinde olmayan atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralın bertaraf maliyetini, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verdiği zararların maliyetini proje maliyetine eklediğimizde projenin iptalinden doğacak ekonomik kayıp ile karşılaştırılamayacak ölçüde ekonomik zarar önlenmiş olacaktır. Bizler, ülkemizde faaliyetlerini sürdüren; meslek odaları, sendikalar, dernekler ve sivil toplum kuruluşları olarak hiçbir koşulda nükleer yakıtın Mersin Akkuyu’ya getirilmesini kabul etmiyoruz.  Ne dünyada ne ülkemizde nükleer santral istemiyoruz. Ülke geleceğimizin nükleer felaketlerle yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Ülkemize felaket getirecek nükleer santrallara karşı duyarlı tüm kurumları ve nükleer karşıtlarını mücadeleye çağırıyor, mali açıdan büyük kamu zararı doğursa da ‘nükleer santralı kapatacağız’ demeyen hiçbir siyasi partiye oy vermeyeceğimizin altını çiziyoruz. Nükleer yakıtın Akkuyu’ya getirilmesini istemiyoruz. Ülkemizi bu felakete sürüklenmesine seyirci kalmayacağız. Nükleere İnat Yaşasın Hayat!”
Açıklamaya imza veren meslek odası ve sivil toplum örgütlerinin isimleri şöyle sıralanıyor:
Nükleer Karşıtı Platform (NKP)
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)
Türk Tabipleri Birliği (TTB)
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)
Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre için Sağlıkçılar Derneği (NÜSED)
Jeoloji Mühendisleri Odası
Mersin NKP
Sinop NKP
İstanbul NKP
YUSUF YAVUZ kimdir :Yusuf Yavuz (gazeteci – yazar) Isparta, Sütçüler’de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Önceleri yerel gazete, radyo ve televizyonlarda , doğa, çevre ve insan hakkında ürünler vermeye başladı. Bu konularda yazı dizileri ve belgeseller yapmaya başladı. Doğa, çevre ve insan konularında yayınlar yapan yerli ve yabancı bir çok yayın kuruluşuna proje danışmanı , program yapımcısı olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir