Amon Felsefe Okulu

FELSEFENİN KENTİ TARSUS’TA BİR FELSEFE DERGİSİ: ARATOS

Uğur Pişmanlık

Tarsus’ta bir felsefe dergisi
Tarsus’ta 17 yıldır Aratos adıyla bir felsefe ve kültür sanat dergisi yayınlıyoruz. Aratos antik çağda yaşamış Tarsuslu şair, matematikçi ve gökbilimci bir filozof.
Aratos dergisi, yurt içinde ve dışında çok sayıda okura ulaşıyor.
Aratos dergisine yazılarıyla katkıda bulunan 100 kadarı akademisyen olmak üzere 400 yazarı var.
Derginin kurucu ve yayıncısı Uğur Pişmanlık. İki ayda bir yayınlanan Aratos’un Danışma ve Yayın Kurulunda şu isimler yer alıyor:
Prof. Dr. Zehragül Aşkın/Yayın Kurulu Başkanı (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı)
Prof. Dr. Afşar Timuçin (Felsefeci)
Prof. Dr. Kamuran Elbeyoğlu (Toros Üniversitesi Felsefe Bölümü)
Prof. Dr. Çetin Veysal (Mersin Üniversitesi Felsefe Bölümü)
Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu (Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü)
Prof. Dr. Tolga Ünlü (Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir Planlama Bölümü)
Doç. Dr. Mustafa Günay (Çukurova Üniversitesi Felsefe Bölümü)
Remzi Karabulut (Yazar),
Uğur Pişmanlık (Gazeteci-Yazar),
2004 yılında başlayan Aratos dergisinin yolculuğu pek çok şey üreterek ve paylaşarak bugüne geldi.
Sadece bilginin üretim ve paylaşımı değil, aynı zamanda kültür ve sanatın çeşitli alanlarda de etkinlik içinde oldu.
Aratos dergisi bu anlamda bir zemin oluşturuyordu. Çok sayıda ayrı basım kitap yayımlamamız ve Aratos Felsefe Okulu’ndan sinemaya kadar yürüttüğümüz sanat etkinlikleri bunun bir göstergesidir.
Düşünce ve eylem… Ayağımızı hem düşünsel hem de pratik alana basarak yol aldık. On beş yılı aşkın zamandır yayımlanan Aratos dergisi çabalarımız sonunda bir hayali gerçekleştirmemizi sağladı.
On bin yıllık zengin bir tarihsel geçmişi olan ve Antik Çağ’da felsefenin önemli kentlerinden sayılan Tarsus’ta yayıncılığımız ve sanat etkinliklerimizi bir adım daha atarak Aratos Kültür ve Sanatevi’ne dönüştürdük.
Neden Aratos?
Aratos’un Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu bir filozof olması, onun şair yanı ile edebiyatı, matematikçi ve astronom yanıyla da bilimi temsil etmesi, yaşadığımız kentte yayınlanacak entelektüel bir dergi için uygun isim olarak düşünüldü.
Aratos dergisinin çıkışını şu iki temel başlık altında ortaya koymak mümkündür. İlkin, yaklaşık 10 bin yıllık tarihi olan Tarsus’ta, bugün nitelikli bir yayın eksikliğini gidermek, bir yandan kentin zengin tarihsel ve kültürel birikiminden yararlanarak yeniden üretmek. İkincisi, bu üretimi gerçekleştirirken hem bugüne hem de geleceğe yönelik bir etkinlik içinde olmak, üzerine yaşadığımız yerelliğin motiflerini, figürlerini evrensel değerlerle buluşturmak ve bununla birlikte kültür, sanat ve
düşün alanlarında yeni değerlerin yetişmesine katkıda bulunmak.
Aratos dergisi yayın politikası ve ilkeleri:

Aratos dergisi, yayın politikasını ve yola çıkış amacı ile hedeflerini evrensellik ölçüleri içerisinde ortaya koymaktadır.
Derginin kendi yol haritasının en önemli ilkelerini emekten, yurtsever ve aydınlanmadan yana bir yayın politikası oluşturur.
Dergi bu yanıyla ilerici bir karakter taşır. Aratos dergisi, insanı, insanlığı, onun dünü, bugünü ve geleceğini doğrudan ilgilendiren sosyo-ekonomik, politik, kültürel ve felsefi alanlarda bir görüş ve duruşu ortaya koyar.
Aratos dergisi kurulduğu 2004 yılından bu yana birçok etkinliği hayata geçirdi. “Aratos
Buluşmaları”, “Aratos Edebiyat Günleri”, “Aratos Sinema Günleri” ve “Aratos Felsefe Günleri” gibi etkinlikler ile kitap yayın çalışmalarını, bugün oluşturmaya çalıştığımız Aratos Felsefe Okulu’nun kuruluş sürecinin alt yapısını oluşturan deneyimler olarak görmek gerekiyor.
Aratos Kültür Sanatevi (Ana ocağından sanat ocağına)
Gazeteci Uğur Pişmanlık, anneanneden kalan bahçeli evi 2015 yılında Aratos Kültür
Sanatevi’ne dönüştürdü.
Aratos Kültür Sanatevi’nin bulunduğu yer, resmi kayıtlarda “Çıplak Mahallesi” olarak bilinen sınırlardan daha çok coğrafi anlamda 1830’lu yılların başında pamuk ekimi için Suriye’den getirilip yerleştirilen Arap tarım emekçilerinin yaşadığı, bölge içindedir.
Aratos Kültür Sanatevi, Tarsus tarihine ışık tutan 10 bin yıllık geçmişe uzanan Gözlükule Höyüğü’nün eteklerinde yer almaktadır.
Aratos Kültür Sanatevi’nde edebiyattan, sinemaya, felsefeden arkolojiye, tarih kültür gezilerine kadar pek çok etkinlik gerçekleştiriliyor.
Aratos Kütüphanesi
Aratos Kütüphanesi Sevinç Tanık Özgüner ve Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil olmak üzere 2 odadan oluşmaktadır.
Aratos Kütüphanesi’nde Toplam 6 bin kitap 2 bin dergi bulunmaktadır.
Aratos Kütüphanesi’nde Tarih, arkeoloji, felsefe, Siyaset, Sosyoloji, Mitoloji, Edebiyat (Şiir, öykü, roman), Resim, heykel, fotoğraf, Sinema, tiyatro, müzik, mimarlık ve kentleşme ile çocuk yayınları, bulunmaktadır. Tüm kitaplar, yerel ve ulusal dergiler, okur ve araştırmacıların hizmetindedir.


Ümit Yaşar Oğuzcan Sergi Galeri Sanatevi’nin girişindeki koridor, taş avluya kadar sergi alanı olarak düzenlenmiştir. Sergi alanına Tarsus’un yetiştirdiği romantik şair Ümit Yaşar Oğuzcan adı verilmiştir. Sergiler için konferans salonu da kullanıldığında yaklaşık 30 civarında eser sergileme olanağı vardır. Burada resim, fotoğraf, karikatür ve heykel sergileri açılmaktadır.
Prof. Dr. Uluğ Nutku Salonu
Aratos Kültür Sanatevi bünyesinde, 17 Kasım 2015 tarihinde kaybettiğimiz Aratos dergisi yazarlarından ve yayın kurulu üyesi Prof. Dr. Uluğ Nutku adına çok amaçlı bir toplantı ve konferans salonu bulunmaktadır. Bu mekânda, başta Aratos Felsefe Okulu dersleri olmak üzere, fotoğraf topluluğu, tiyatro çalışmaları, edebiyat atölyesi, müzik dinletileri, film gösterimi ve toplantılar yapılabilmektedir. Aynı şekilde sergi salonu olarak da kullanılmaktadır.
Haşmet Zeybek Tiyatro ve Sinema Bahçesi Sanatevi “Haşmet Zeybek Tiyatro ve Sinema Bahçesi”, kültürel buluşma yeri olarak tasarlanmıştır. Yazarların imza günleri ve söyleşiler ile felsefe dersleri bahçede de yapılmaktadır.
Bahçedeki yazlık sinemada film ve fotoğraf gösterileri yapılmaktadır. Bahçedeki küçük sahnede ise oda tiyatrosu yapılmakta, konser verilmekte ve söyleşiler gerçekleştirilmektedir. Sanatseverler gerek kütüphaneden yararlandığında gerekse etkinliklere katıldığında bahçede oturup çay-kahve içebilir ve dostlarıyla buluşup sohbet edebilir.
Aratos Belgesel ve Kısa Film Günleri
Aratos Kültür Sanatevi’nde, her yıl Nisan ayının ilk haftası Aratos Belgesel ve Kısa Film Günleri yapılmaktadır
— Sosyolojik ve toplumsal araştırmalar ve sempozyumlar yapılmaktadır.
Aratos Felsefe Günleri, Felsefe Sempozyumuna dönüşüyor
Aratos dergisi ilk kez 2007 yılında St. Paul Kilisesi’nde felsefe günleri düzenledi.
Bir yıl sonra Aratos Dergisi, Felsefeciler Derneği Mersin Şubesi ve İçel Sanat Kulübü ile birlikte 2008 Mersin Felsefe Günleri’nde yer aldı.
Aratos Felsefe Okulu
Aratos dergisi, felsefe adına bir adım daha atarak, Aratos Felsefe Okulu projesi 2011 yılı sonu itibariyle hayata geçirdi.
Antik Çağ’da Tarsus’taki felsefe okullarını simgeleyen, pratikte ise, günümüzdeki eğitim seminerleri dizi olarak işlev görmektedir. Aratos Felsefe Okulu, felsefeye ilgi duyulması, sevilmesi ve giderek felsefenin yaygınlaşması ve toplumla buluşması yolunda bir küçük bir adım olarak görüyoruz.
Tarsus’ta ilk kez gerçekleştirilen bu uygulama, ders veren hocalar için de katılımcı seminer öğrencileri için de anlamlı bir çalışma oldu Böylece, 2000 yıl sonra Tarsus’ta felsefe okulu, günümüze karşılık düşen tarzıyla yeniden yaşam bulmuş oldu.
Aratos Felsefe Okulu’nda 25 ayrı üniversiteden 40 akademisyen ders veriyor. Aratos Felsefe Okulunda, her yıl Kasım ile Mayıs ayı arasındaki 6 aylık süre içerisinde 15 gün arayla 20-25 kadar ders yapılıyor. On beş günlük periyotlarla yapılan dersler ağırlıklı felsefe olmak üzere, felsefe, tarih, arkeoloji, edebiyat, resim-heykel, müzik, tıp, ekoloji ve astronomi gibi alanları kapsıyor
Aratos Felsefe Okulu’nda, felsefe, sosyoloji, arkeoloji, tarih, edebiyat, güzel sanatlar, mimarlık, tıp, ekoloji ve astronomi dersleri verilmektedir.
Aratos Felsefe Okulu’na, Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) da destek veriyor.

Tarsus’tan Anadolu’ya Yayılan Felsefe Okulları
Tarsus’ta kurulan Aratos Felsefe Okulu 9. Yılına girdi. Aratos, felsefeyi topluma yayma ve gündelik hayata sokma çabasını sürdürürken, kurduğu okullarla etki alanını genişletiyor.
Aratos dergisinin öncülüğü ve kuruculuğunda Türkiye’de 28 kentte daha felsefe okulu
oluşturuldu.
Antik çağda bir felsefe kenti olan ve stoa felsefesinin merkezlerinden biri olarak anılan Tarsus’ta 2011 yılında Aratos Felsefe Okulu ile başlayan çabaların sonucu kurulan okullar şunlar:
Silifke’de Senarkhos Felsefe Okulu (2012), Antakya Felsefe Akademisi (2012), Adana’da Dioskorides Felsefe Okulu (2015), Gaziantep’te Zeugma Felsefe Okulu (2019), Bursa’da Asklepiades Felsefe Okulu (2019), Mersin’de Zenon Felsefe Akademisi (2019), Urla’da Anaxagoras Felsefe Akademisi (2019), Marmaris’te Karia Felsefe Okulu (2019), Bodrum’da Halikarnas Felsefe Akademisi (2019), İzmir’de Agora Felsefe Akademisi (2019), Kuşadası’nda Aspasia Felsefe Akademisi (2019),
Çorum’da Hitit Felsefe Akademisi (2019), Alanya’da Praksis Felsefe Akademisi (2020), Çorlu’da Spartaküs Felsefe Okulu (2019), Konya’da Çatalhöyük Felsefe Akademisi (2019), İskenderun’da Hypatia Felsefe Akademisi (2020), Çanakkale’de Troya Felsefe Akademisi (2020), Kocaeli’nde Nikomedia Felsefe Akademisi (2020), Eskişehir’de Anadolu Felsefe Akademisi (2020), Denizli’de Epiktetos Felsefe Akademisi (2020). Konya Ereğli’de İvriz Felsefe Okulu (2020), Didim’de Thales
Felsefe Akademisi (2020), Urfa Felsefe Akademisi (2020), Lefkoşa’da Kıbrıslı Zenon Felsefe Akademisi (2021), Kırşehir’de Çağdaş Felsefe Okulu (2021) ve İzmir’in Menderes ilçesinde KlarosFelsefe Akademisi (2021).
Aratos Yayınları (Aratos Kitaplığı Kültür Dizisi)
Aratos dergisi 2006 yılından başlayarak çok sayıda ayrı basım kitaplar yayınladı.
Sonuç olarak Aratos Felsefe dergisi, başta felsefe olmak üzere, kültür ve sanatın çeşitli alanlarında üretmeye, paylaşmaya ve aydınlatmaya devam ediyor.

Uğur Pişmanlık kimdir: Deneme yazarı, gazeteci, fotoğraf sanatçısı, dergi ve yönetmeni, senaryo yazarı. 1961, Tarsus / İçel doğumlu. Öğrenimini yarım bıraktı. Hayatının bir bölümünü işçilik yaparak sürdürdü. 12 Eylül (1980) döneminde bir süre tutuklu kaldı.
Aratos felsefe dergisinin yayıncısı. Tarsusta , bir üniversiteyi aratmayacak kadar gelişkin bir eğitim okulunun kurucusu. Türkiyenin pek çok kentinde felsefe okullarının kurulmasına öncülük yapmaktadır. Başlıca kitapları alfabetik sırayla; Antik Çağ’da Tarsuslu Filozoflar, Boyun Eğmeyen İnsan, Gezginlerin Gözüyle Tarsus, Tarsus İşçi Sınıfı Tarihi olarak sayılabilir.


NOT : Bu üstte sedece bir kısmı anlatılan çabalara , Yerelde ki evrensel dergimizin notu : Tarsusta Aratos Dergisi ile başlayan bu çalışma Uğur Pişmalık ‘ın yönetiminde bir , ‘ Halk Üniversitesine ‘ dönüşmüştür , emeği geçenleri kutlar , başarılarının devanı isteriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir