Yazarlar-Konular

DOĞAL YAŞAM , DOĞAL BESİN DOĞAL İLAÇLAR ÜZERİNE BİR KAÇ YAŞAM DENEYİ

Derleyen : İbrahim Çenet
— ‘ Akla yatmayan hiç bir besin ya da ilacı kullanma ! ‘
1 — Kantron yağı
İç ve dış sıkıntı ve hastalığa iyi gelir. Yara , yaralanma, yanık, ekzama vb. İçte boğaz ağrısı , bağırsaklarda bakteri, mantar vb.
Tüm Türkiyede bilinir.
2 — Çam sakızı , Çam bedeninde sertleşmiş ‘ çam sakızı ‘ az biraz ezilir , toz hale getirilir, az biraz zeytinyağı ile karıştırılır, temizce yaralara anlık yapılıp sürülür.
Not : Sarı yara merhemlerinin ham maddeside sarı, doğal çam sakızıdır.
Ayşe Çenet 1920 doğumlu. Çardak Osmaniye.
3 — Urumu dut suyu ( kan dut’u ) Siyah dut değil, şu siyah , mor renkli, dokunduğun zaman parmaklarına kan gibi akan dut meyvesi. Bu dut un suyu küçücük şişeciklerde saklanır .
Bu dut suyu ağız içinde ki yaracıklara iyi gelir, ağızda gargara yapılır istersen içte. Çocukluğumuzda eczaneden alırdık.
4 — Karpuz suyu :
Çocuk ve gençlerde mideden çıkışa kadar sindirim sisteminde kıl kurdu, oksiyur, ve tirişine karşı: sabahları iki su bardağı karpuz suyu ve öyleye kadar yemek yenmeyecek, sonra istediğini ye, ancak bu esnada et yemeği yenmeyecek. . İki veya üç gün tekrarlanırsa sonuç alınır.
Server Kale ( Gelin Garı ) Düziçi /Osmaniye . 1990 doğumlu.
5-Temra’lara; el , kol, ayaklarda ki cilt mantarı, parmak araları dahil, anlık yapılan ilaçlar:
Mntarlı alan sertçe bir temiz bez ile temizlenir.hafif törpülenir.
İlaç ; az zeytinyağı, limon suyu, az tuz, maydonoz suyu …. karıştırılıp mantarlı bölgeye sürülür.
Zeytin yağı alanı yumuşatıyor ve ilacın etkisini etkinleştiriyor, limon suyu hafif asittir ve virüsü zararsız hale getiriyor. Tuz daki klor az yakıcıdır ve maydanoz suyunda ki ıtırlı suda mantara etki yapıyor. Bu ilaç kullanıldığı zaman bir kaç saat orası yıkanmaz, İlaç günlük olarak yapılır ve en az üç gün sürülür.
Kaynak Zeynep Çenet 1905 doğumlu.
6 — Tirşik pancarı çorbası . Bu çorba törenle ve protokolle yapılır ve gelene geçene dağıtılır. Çok özel, rahat yenen ve yapımı iki gün süren bir yemek- ilaçtır. Yılda en az iki tabak , iki kez yenmeli.
Yemek – ilaç : İç organları sindirim yolunda ki çok bakteri ve parazitleri temizler. Özellikle Bağışıklık sistemini güçlendirir.
7 — Mide ülserlerine bir ilaç : Sarı çam sakızı geriği kadar balla karıştırılır ve sabahları bir yemek kaşıığı yenir – içilir. Az ılık suyla karıştırılarak. İki saat sonra yemek yenir.
Karışım ilaç adete mide çeperini cilalıyor ve mide tahriş olmuyor. Böylece yara kendisine tedavi zamanı bırakıyor.
Not : Çam sakızının yara tedavilerinde kullanıldığını söylemiştik.
8 — Büyük bir çamaşır kazanında , üzeri tüylü olmayan ve kırıldığında fazla sütlü olmayan dal ve yapraklar bolca kaynatılır ve banyo yapılır.
Bu yöntem güzel koku , cildde koruyucu ve yenileme için.
Kaynak : Ayşe Çenet 1820 doğumlu. Çardak köyü / Osmaniye.
9 — Kefir …. Bağışıklık için ve yenilenme , gençleşme için. Biriileri ağır bir hastalıktan çıktığı zaman özellikle ona bu verilir.
10 –Şalgam : Bildiğiniz gibi mayalı Şalgam suyu Çukurovaya özgü bir içecek. İki bin ( 2000) yıl önce Doğu Çukurovada yaşamış büyük bilgin, eczacı ve doktor, ( Pedenius Dioskorides) ilaç olduğunu söylüyor: Nedeni : Şalgam , sindirim sistemini iyi çalıştırır. Kan dolaşımını hızlandırır.İştah açıcı ve mayalı bir besin maddesidir.
11 –Arı sokmasına karşı; bir çay kaşığı bal ve yarım sarmısak ezilip karıştırılarak sürülür , en azından şişme ve ağrıma olmaz . Ahmet Demir Çona köyü, Osmaniye.
12 — Cılbır yemeği ve ılaçı : İshal’e karşı bu yemek – ilaç yapılır. Nasıl yapılır : Bir tas kaynar suya iki yumurta kırılır, bolca nar ekşisi, sarmısak, baharat karıştırılır . Az ekmekle yenir.
13 — Tansiyorn düşürmek için bir yemek kaşığı nar ekşisi ve sarmısaklı yoğurt yenir.
14 — Tansiyon düşüklüğü için : Tuzlu ayran , kahve vb. alınır.
15 — Yemekleri çok pişirilmiş olarak yememeliyiz. Çünkü besin değeri düşer. Neden yapıldığını bilmediğimiz yağları kullanmamalıyız. Ayçiçek ve mısırözü yağları denen yağlarda , ayçiçekte , mısırda yoktur.
16 — Vajeteryanlığı savunmuyoruz ancak kırmızı eti az tüketmeliyiz. Sebze ve meyveyi çokça tüketmeliyiz. Bal ve yoğurtta önemli yaşam maddeleridir.
( Devam edecek )
İbrahim Çenet kimdir: Çardak köyü / Osmaniye de 1949 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesinde hukuk, Paris Sorbon üniversitesinde edebiyat ve dil okudu. Politikacı , yazar . Uzun yıllar cezaevlerinde tutuldu.
Anadolu Halk Bilim Kültür Akademisi kurucularından. 2000 yılından beri devam eden Özgür film festivali ve ‘Özgür İnsan Ödülü ‘ kurucu ve yöneticilerinden. Ayrıca Yaşar Kemal anısına etkili ve anlamlı edebiyat etkinliği organize edenlerden. Belgesel filmler yapımcısı.
Yerelden Evrensele adlı ; bilim , halk bilim, tarih , arkeoloji, sosyal ve toplumsal coğrafya dergisi kurucu üyelerinden.
Evli üç çocuğu ve iki torunu vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir