NE GÜZEL BİR HABER: “KARACOĞLAN ÇİĞDEMİ”
Ali Ozanemre


Yerelden Evrensele adlı int. gazetesinin kurucusu ve yöneticisi Sayın İbrahim Çenet’ten bir ileti geldi ki yüreğimizde mor çiğdemler açtırdı.
Çenet’in de bir yerden alıntıladığı ileti şöyle:
“Osmaniye Düziçi
Osmaniye’de Mali Müşavir Mehmet Çelik ve Düziçi’nde öğretmenlik yapan doğasever Öcal Derin’in fotoğrafladıkları çiğdemin diğer çiğdemlere benzemediği fark edildi.
Çelik ve Derin, bitkinin fotoğraflarını Prof. Dr. Osman Erol’a yolluyorlar.
Konunun uzmanı Prof. Dr. Osman Erol hoca, bu türün şu ana kadar hiçbir çiğdem türünde görülmeyen asimetrik bir toprak altı gövdesine sahip, köklerinin ilk kez bu türde görülen bir özellik taşıdığı, tek bir bölgeden çıktığı yani bunun, yeni bir tür olduğu kanaatine varıyor.
Çiğdem, Osmaniye-Maraş – Düziçi Tespi köyü ve Hoğdu yaylasında fotoğraflanıyor.
Bitkinin uluslararası bitki taksonomisi dergisi Phytotaxa’da “Crocus asymmetricus Erol” ismiyle yayınlandığını ve bilim dünyasına tanıtıldığını ifade eden Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “İstanbul ve Ege üniversiteleri işbirliği ile bitki üzerinde çalışmaya başladık. İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Osman Erol ve öğrencileri Almıla Çiftçi, Rachel Mollman ile Leibniz Bitki Genetiği Enstitüsünden (Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research (IPK) Doerte Harpke ile yeni türü morfolojik, sitolojik ve moleküler sistematik açıdan inceledik. Crocus asymmetricus Erol, uluslararası bitki taksonomisi dergisi Phytotaxa’da yayınlanarak bilim dünyasına tanıtıldı. Bitkinin Türkçe ismi ise Karacaoğlan’ın doğduğu ve yaşadığı Osmaniye – Düziçi bölgesinde keşfedildiği için “KARACAOĞLAN ÇİĞDEMİ” olarak belirlenmiştir.” diye konuştu.
Haberler Yaşam sitesindeki kısa haber de şöyle:
Yeni bir endemik tür keşfedildi: “Karacaoğlan çiğdemi”
Ege Üniversitesi (EÜ) ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) bilim adamlarının iş birliğinde yapılan araştırma sonucu yeni bir endemik çiğdem türü keşfedilerek, literatüre kazandırıldı. (Güncelleme: 12:15, 26/04/2020 HaberlerYaşam)”
Haberin, görsellerle geniş hali -sanırım- ayrıca yayımlanır ama yukarıdaki özetlenmişi bile bana söyleyecek bir söz bırakmıyor aslında. Yine de şu kısacık değerlendirmeyi yapmadan geçemeyeceğim:
Yepyeni bir çiğdem türü bulunuyor; Türkiyedeki üniversitelerden bitkibilim insanları ve dünyadan kurumlar, bitkiler üzerine yayım yapan uluslararası bir dergi bu yeni türe “Karacoğlan çiğdemi” adını vermek konusunda ortak bir karara varıyorlar.
Sonuç: Karacoğlan, (hâlâ) Düziçili…
Ali Ozanemre